Čia nusipirksite rankų darbo kamado stalą
Home / Kamado

Kamado

Kas reiškia žodis kamado ? Kiekvienam Lietuvos kaime  yra krosnis, ant kurios verdamas maistas . Panašiai žmonės maistą ruošia ir kitose kraštuose. Šiuo atveju mūsų dėmesys nukrypo į rytų šalis, konkrečiai  Japoniją. Ten taip pat buvo įvairių tipų krosnys maistui gaminti. Japonai jas vadina „Kamado“. Japonijoje buvo dar  ir kilnojamos krosnys, vadinamos “mushikamado” . Ilgainiui japonai pritaikė molinį dangtį ir juose  virdavo ryžius.
kamado grill

Kaip Kamado paplito pasaulyje?

        Po Antrojo pasaulinio karo Kamado  Japonijoje pastebėjo  amerikiečiai,  ir jas  parsivežė į Ameriką. Amerikos karo jūrininkus  nustebino maisto skonis paruoštas Kamado induose, sužavėjo universalumas. Įžvelgė , kad tai puikus indas kepsnių kepimui ant grotelių. Po karo  amerikiečiai  pradėjo importuoti Kamado indus į Ameriką. Čia jie juos  patobulino , uždėjo groteles „grilinimui“. Jie pritaikė ne tik maisto kepimui ant grotelių, bet ir jį išmoko išrūkyti kepsnius, žuvį, kepti ketaus puoduose ir panašiai. Pradžioje Kamado buvo importuojamos iš Japonijos į JAV , o pirmosios parduotuvės  atidarytos daugiau nei prieš 40 metų . Tai gerokai pagyvino prekybą ir padidino paklausą , nes po karo JAV pirkėjams   nepatiko pats žodis japoniškas žodis Kamado ir tai kad indas   iš Japonijos. Kaip tik apie 1974 metus gimė naujas prekinis ženklas „didysis žalias kiaušinis“ arba „Big Green Egg“. Tie žali kiaušiniai greitai tapo populiarūs visame pasaulyje. Ilgainiui „kiaušinius“ pradėjo gaminti ir kiti gamintojai, tiek Amerikoje, Europoje , bet labiausiai Kinija. Atsirado ovalo formos „Primo grill“

Iš kokių medžiagų gaminami šie Kamado „kiaušiniai“?

Kamado arba Mushikamado yra pagaminti iš įvairių keramikos rūšių. Dažniausiai sutinkamas  yra molis ir kordieritas.  Iš pastarojo yra gaminamos aukščiausios kokybės keraminės kepsninės. Tokios kaip „Big Green Egg“ arba  „Primo grill“ ir kitos . Kiti gamintojai iš  kordierito gamina  tik picos akmenis.

Kordieritas „Cordoriet“  yra  mineralas,  kuris yra labai atsparus karščiui ,  tai  labai patvari medžiaga. Jis atsparus  labai staigiam temperatūros pokyčiui .  Tai  yra brangesnė medžiaga nei molis, kuris naudojamas kitų, pigesnių Kamado gamyboje pvz . AUPLEX Kamado. Molis  taip pat yra   tinkamas keraminių kepsninių gamybai, tačiau iš molio pagamintos kepsninės nėra tokios atsparios staigiems temperatūros pokyčiams.  Todėl tokios kepsninės bus pigesnės. Bet ar  molis blogesnė medžiaga ? Ne, tikrai ne.  Tiesiog žinokite kuo dar skiriasi pigesnės ir brangesnės kepsninės . Taip pat atkreipkite dėmesį kuo skiriasi kitos komplektuojančios medžiagos ( oro sklendės, metalinės detalės, ugniadėžė ir kitos). Jei ieškote picos akmens- rinkitės pagamintą iš kordierito. Pirkite pas big green egg ar primo grill, arba klauskite savo pardavėjo iš kokios medžiagos pagamintas picos akmuo, reikalaukite sertifikatų. Jei pažiūrėsite į gerai išdegtą Kamado vidų ar picos akmenį jis bus  baltos spalvos, ne gelsvos. Toks picos akmuo iš natūralaus mineralo kordierito gerai i sugers orkaitės šilumą ir tolygiai paskleis ją kepant picą. Kordierito picos akmenys linkę sugerti drėgmę  ir yra patvarūs, t.y atviras poruotas paviršius sugeria drėgmę iš tešlos ir užtikrina traškų pagrindą. ‎ Keraminiai picos akmenys, pigesni nei kordieritas, sulaiko ir praleidžia šilumą esant aukštai temperatūrai. Tačiau esant staigiam temperatūros pokyčiui  jie gali būti trapūs ir lengvai sutrūkti.

Todėl rinkdamiesi Kamado neskubėkite, gerai apgalvokite. Pirkite didesnį, nei gali pradžioje atrodyti. Iš patirties galiu pasakyti, kad Kamado per didelio nebūna. Geriausi  gamintojai pasaulyje „Big green Egg“ „Primo grill“, „Joe“. Nesiviliokite papildomais „automatizavimais“. Kepimas Kamado – tai gaminimo šventė Jūsų  šeimai. Kuo paprasčiau , tuo geriau.   Lietuvoje  ir kitose lietuvių gyvenamose  kraštuose populiarūs „Bono“ Club“, „Vision“ vardai.

Rinkitės atsakingai.  Na, o pasirinkus,  jums prireiks Kamado stalo. Jei nemokate pasigamint patys, užsisakykite  stalą  pas vietinį meistrą. Labai patogu naudotis   kamado, kai jis įdėti į stalą. Tai praplečia Jūsų kūrybos erdvę. Ant  Kamado stalo tilps visi jūsų patiekalų ingredientai ir įrankiai. Taip pat nepamirškite gerų medžio anglių. Tam naudojama lapuočių (juodalksnio beržo) mediena. Niekada nenaudokite medžio briketų. Rūpinkitės, kad Jūsų kepsninėje būtų tik natūrali Medžio anglis. Anglies uždegimui nenaudokite jokių degių skysčių. Tai negrįžtamai sugadins Jūsų kamado.

Kviečiu drąsiai žengti į Kamado  pasaulį. Skanaus.

Kamado stalų pavyzdžiai

primo kamado oval
primo grill
kamado mini
primo grill inside
kamadostalas
kamado stalas_primo oval
kamado media nealyvuotas
kamado media
kamado media
kamado stalas grande
kamado grill table
Kviečiu stalius bendradarbiauti . Jei Tu gali sau pasidaryti kamado stalą, moki meistrauti, rašyk man : egidijus@webmeistras.lt